header banner
Default

Wereldmelkdag: handige latte art-tips


Table of Contents

  Latte art, de kunst van het maken van prachtige patronen en ontwerpen in een kopje koffie, is uitgegroeid tot een waar fenomeen. En de sleutel tot het creëren van deze meesterwerken ligt bij de melk. De zuiveldrank is al eeuwenlang een onmisbaar ingrediënt in koffiebereidingen over de hele wereld. Van cappuccino tot flat white en van macchiato tot de immer geliefde latte, melk speelt een cruciale rol bij het creëren van een fluweelzachte textuur en een romige smaak. Ter ere van Wereldmelkdag geven we je een bloemlezing over hoe je zelf de leukste instaproof latte art maakt.

  Met latte art is melk niet langer slechts een ingrediënt, maar een medium voor creativiteit. Op Instagram en TikTok zie je de leukste creaties van barista’s van over de hele wereld passeren. Van prachtige hartjes en bladeren tot ingewikkelde bloemmotieven en zelfs portretten, de mogelijkheden zijn eindeloos. Barista’s zijn een beetje te vergelijken met kunstenaars, melk is hun penseel en het kopje koffie dient als een canvas. Latte art vergt enorm veel techniek en oefening maar geen nood, deze tips en tricks helpen je alvast op weg! Go barista, go!

  De beste melk

  Micro foam is een gladde melkschuim structuur zonder grootte bellen. Niet te dik maar ook niet te dun. Hoe dikker het melkschuim hoe dikker het Latte art ontwerp zal zijn. Mochten er toch grootte luchtbellen in je melkschuim zitten kan je dit omzetten in micro-foam door je melk rustig te walsen en eventueel zachtjes met de onderkant van je melk kan op je werktafel of bar te tikken.Ook is het belangrijk dat je je melk niet laat verbranden tijdens het opschuimen. De melk moet minstens 55 °C zijn en maximaal 65 °C.

  Goede espresso als basis

  Een goede basis is essentieel voor latte art. Zorg ervoor dat je een goede espresso shot maakt met de juiste extractietijd en de juiste hoeveelheid koffie. De crema op de espresso helpt bij het vormen van je latte art.

  Kies het juiste kopje

  Ook is het kopje dat je uitkiest van belang. Gebruik een breed en diep kopje om je latte art in te schenken. Dit geeft je meer ruimte om te tekenen en de vormen beter te behouden. Voor een cappuccino geld één deel espresso, éen deel melk en één deel melkschuim zorg er dus voor dat jou koffie kopje minstens 2/3e van zijn inhoud overhoud na het zetten van de espresso. Een espresso bevat over het algemeen circa 30 à 40 ml koffie.

  Oefening baart kunst

  Iedere beginnende barista of thuis barista droomt er van om de meest exotische figuren te kunnen maken. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. De één is dan misschien net wat creatiever of talentvoller dan de ander. Maar uiteindelijk is het maar voor een select groepje weggelegd en dat is voor de gepassioneerde doorzetters! Laat je niet gek maken door alle mooie online filmpjes van de meest grandioze kunstwerken die er zo simpel uit zien door het gemak waarmee de barista hem maakt. 

  Giettechniek

  De manier waarop je de melk in de espresso schenkt, is belangrijk. Wals voordat je begint met schenken je melkkan. Zodat het melkschuim niet boven op de verwarmde melk ligt maar het juist met elkaar vermengt is. Houd je kopje schuin en begin met schenken op zo een 5 cm afstand tot de rand van je kopje tot dat het 2/3e gevuld is. Laat vervolgens de melkkan zakken met de schenktuut net boven de oppervlakte van je koffie. Schud vervolgens de melkkan rustig heen en weer door je pols van links naar rechts te bewegen. Breng net voordat het kopje vol raakt de melkkan al schenkend omhoog en schenk vervolgens in lijn van een diameter van de ene naar de andere kant. Et voilà, je eerste kopje latte art is klaar!

  Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
  Schrijf je nu in.

  Sources


  Article information

  Author: Anna Thomas

  Last Updated: 1698881162

  Views: 710

  Rating: 4.5 / 5 (112 voted)

  Reviews: 95% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Anna Thomas

  Birthday: 1991-02-01

  Address: 1477 Pruitt Mountains, Lake Joseton, OR 54046

  Phone: +4689359709183833

  Job: Article Writer

  Hobby: DIY Electronics, Wildlife Photography, Camping, Golf, Dancing, Whiskey Distilling, Bird Watching

  Introduction: My name is Anna Thomas, I am a Adventurous, unguarded, rich, frank, audacious, Precious, strong-willed person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.