header banner
Default

De politie heeft een man aangehouden voor het oplichten van cryptocurrency - VPNGids nl


Op maandag 11 september heeft de politie in Papendrecht een 39-jarige man aangehouden op verdenking van grootschalige oplichting met crypto’s. Hij zou de inleg van investeerders hebben gebruikt om zijn privé-uitgaven te bekostigen. De rechtbank besloot dinsdag dat het voorarrest van de man met negentig dagen wordt verlengd.

Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagavond bekend. Vanwege het lopende onderzoek kon de officier van justitie zijn arrestatie niet eerder kenbaar maken.

Verdachte veroorzaakte voor tonnen aan schade

De 39-jarige verdachte claimde een softwareprogramma te hebben ontwikkeld waarmee hij flinke winst kon maken. Althans, dat is wat hij potentiële investeerders voorhield. De ingelegde bedragen, veelal uitgekeerd in cryptocurrency, werden echter niet geïnvesteerd in financiële projecten, maar gebruikt om zijn privé-kosten en betalingen aan derden te betalen.

De politie heeft tot nu toe verschillende aangiftes tegen de man ontvangen. Het exacte schadebedrag is onbekend, maar loopt volgens de politie in de tonnen. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat alle investeerders de verdachte persoonlijk kenden, of via-via met hem in contact zijn gekomen.

De 39-jarige man werd ruim twee weken geleden gearresteerd in Papendrecht. Tot voor kort zat hij in volledige beperking. Dat betekent dat hij geen contact mocht hebben met de buitenwereld, maar enkel met zijn advocaat mocht communiceren. De Raadkamer van de rechtbank van Rotterdam besloot dinsdag dat de verdachte negentig dagen langer vast blijft zitten.

Hackers stalen in 2022 voor miljarden aan crypto’s

“Het investeren in en met crypto’s is nog steeds erg populair. Met speculeren kan winst worden behaald, maar een gegarandeerd rendement bestaat niet. Als een investering te mooi klinkt om waar te zijn dan is dat het hoogstwaarschijnlijk ook. Blijf alert, want criminelen willen snel geld verdienen en laten nietsvermoedende investeerders met lege handen achter, iets dat helaas vaker voorkomt”, waarschuwt het Openbaar Ministerie.

Het stelen van cryptocurrency is een vergrijp dat nog altijd regelmatig voorkomt. Cybersecuritybedrijf Chainalysis berekende dat cybercriminelen in 2022 omgerekend voor ruim 3,8 miljard dollar aan cryptovaluta wisten buit te maken. De Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus zou verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van alle gestolen crypto’s. De opbrengsten worden naar verluidt overhandigd aan de Noord-Koreaanse regering en gebruikt om haar nucleaire programma te financieren.

DNB pleit voor strenger toezicht op cryptohandel

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), deed vorig jaar een oproep voor strenger toezicht op de handel in cryptovaluta. Beleggen in crypto’s brengt grote risico’s met zich mee, omdat de digitale munten geen onderliggende waarde hebben. Bovendien kleeft er een louche imago aan het digitale betaalmiddel, omdat het voor criminelen de mogelijkheid biedt om anoniem geld wit te wassen. Wie handelt in Bitcoin, Ethereum of andere digitale valuta, dient dit in de openbaarheid te doen. “Het recht op anonimiteit kan niet zover gaan dat er geen witwastoezicht meer mogelijk is”, aldus Knot.

Mis niets! Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, acties en reviews.

Wij respecteren je privacy. Je informatie is veilig en je kunt je altijd gemakkelijk afmelden.

Anton Mous

Privacy en securityredacteur

VIDEO: Pas op voor oplichting in cryptoland - CRYPTO-UPDATE
De Telegraaf

Politicoloog, historicus, webredacteur, copywriter: Anton is van vele markten thuis. Hij zet zijn schrijftalenten in voor VPNgids.nl om lezers op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en privacy.

Sources


Article information

Author: William Larson

Last Updated: 1697968204

Views: 1005

Rating: 4.3 / 5 (67 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: William Larson

Birthday: 2001-09-18

Address: 267 Stewart Track, Kristinfurt, WV 34649

Phone: +4052081924815547

Job: Article Writer

Hobby: Pottery, Singing, Running, DIY Electronics, Stargazing, Stamp Collecting, Reading

Introduction: My name is William Larson, I am a persistent, apt, talented, Gifted, transparent, ingenious, Open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.